Понад усе вони любили свій рідний край

2021-01-29

«Ви стали прикладом усім,

Про Вас нікому не забути!

В понурій темряві віків»

Світити будуть завжди Крути!...»

Леся Храплива

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут – саме там, у 1918 році, відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу та незалежність. Уряд Української Народної Республіки, опинившись без війська, кинув на протистояння з російською армією, що йшла на Київ, кілька сотень погано озброєних українських студентів та гімназистів. Майже всі вони полягли у нерівному бою. Нерівний поєдинок під Крутами став національним символом стійкості та патріотизму української молоді. Сьогодні наші захисники , як і тоді під Крутами відстоюють незалежність та соборність України . Історичне значення бою під Крутами розкрито у книгах , що знаходяться у фондах нашої бібліотеки.

/Files/images/img006.jpg

Крути. Січень 1918 року: док., матеріали, дослідж., кіносценарії / Іст.-культурол. т-во «Герої Крут»; упоряд. Я Гаврилюк. – К.: Вид. центр «Просвіта». 2008. – 840 с.: Іл.

До книги увійшли невідомі і маловідомі документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою під Крутами. Зміст архівних матеріалів підсилюють статті і виступи С. Єфремова, Д. Дорошенка, М. Грушевського, Є. Маланюка, Л. Старицької-Черняховської, та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр. Збірник упорядковано у хронологічному порядку. Завершує видання кіносценарій «Крути». Адресується дослідникам, викладачам вищих навчальних закладів, учителям шкіл, студентам, широкому колу читачів.

/Files/images/img003.jpg

КРУТИ - ЗБІРКА ПАМ'ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ - Київ, видавництво "СМОЛОСКИП" Упорядники: Осип і Надія Зінкевичі, 2008 р.

До збірки «Крути», виданої «Смолоскипом» до 90-річчя бою, увійшли найрізноманітніші матеріали. Це й історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії, і художні твори, але насамперед — публіцистика різних часів. Найцінніша частина книги — спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити. Багато матеріалів, узятих із важкодоступних діаспорних видань, публікуються в Україні вперше. Книга розрахована на широке коло читачів, зокрема молодь

/Files/images/img002.jpg

Бій під Крутами / Ю. В. Сорока. – К: Золоті ворота, 2013. – 120 с.

Роки нестримною ходою продовжують свій рух, усе далі й далі відкидаючи нас у часі від подій початку XX сторіччя, коли у полум’ї революції народжувалась Українська Народна Республіка. Народжувалась, щоб усього лиш на коротку мить посіяти в серцях справжніх українців надію на відродження колишньої величі козацької Гетьманщини, вчинити відчайдушну спробу продемонструвати світові, що Україна є самостійною державою.У книзі мова іде про знаменитий за своєю трагічністю і героїзмом бій під Крутами. Не буде перебільшенням сказати, що цей бій, а також значення, яке він мав у боротьбі за незалежність України, посідають одне з чільних місць у новітній історії Української держави.

/Files/images/IMG-be76ff8c2a7b21f4fcb9c366104196d3-V.jpg

Крути 1918: роман / Тур-Коновалов К.- Х.: Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019 .-224с.

Січень 1918 року видався холодним. До Києва наближаються більшовицькі загони. Сини генерала контррозвідки УНР Олекса та Андрій до нестями закохані в інститутку Софію, але обидва мусять стати на захист молодої держави та рідного міста. Несподівано спалахує повстання на заводі «Арсенал», і на боротьбу із заколотниками відправляють усе боєздатне військо. Супроти численної армії Муравйова на станції Крути лишаються тільки необстріляні студенти і юнкери , серед яких і Андрій. Сто років тому, як і сьогодні, без страху й сумнівів вони приймуть бій за найдорожче…

/Files/images/изображение_2021-01-29_121709.png

Українська революція 1917-1921 рр.: Подвиг героїв Крут. Матеріали наукових читань (24січня 2008 р.) / Відпов. ред.:В, Ф. Верстюк – К.: Видавництво імені Олени Теліги,2008. – 176 с.

Збірник уміщує матеріали наукових читань «Українська революція 1917-1921 рр.: Подвиг героїв Крут», що відбулися 24 січня 2008 року у м. Ніжині. Статті присвячені проголошенню незалежності Української Народної Республіки, битві під Крутами, відображенню цих подій в історичній пам'яті українців та іншим подіям Української революції 1917-1921 років. Видання розраховане на широке коло читачів.

Кiлькiсть переглядiв: 82